Logo

Logo

30 Ekim 2021 Cumartesi

Sizin para karakteriniz nedir? (Part 1)

Kişilik özelliklerimizde olduğu gibi para yönetiminde de farklı karakterlere bürünmemiz mümkün. Para karakterimizin yıllar içerisinde şekillenmesi çocukluğumuzda ailemiz ve çevremizden gördüğümüz ve sonrasında bizzat edinmiş olduğumuz deneyimlerimize bağlı. Peki sizin para ile ilişkiniz hangi kategoriye giriyor?

  • Masum: "Ben paradan anlamam; benim yerime eşim, abim, babam, CFO baksın" diyorsanız ve de para konularında bağlı/bağımlı olduğunuz insanlar varsa muhtemelen masum karakterine sahipsinizdir. Bu noktada özellikle dolandırıcılara karşı kendinizi korumalısınız.
  • Mağdur: Suçlama eğiliminde olan mağdurlar yetişkin sorumlulukları almamak adına sürekli "kurban psikolojisine" dayanırlar. Bankalar, eski eş, iş yerindeki insanlar suçlama listesinde yer alanların önde gelenleridir. Miras konularında sorun yaşamaları muhtemeldir.
  • Maceraperest: Risk almayı seven maceraperestler bilmedikleri işlere dahi yatırım yapmaktan çekinmezler. "Bu dünyaya bir defa geliyoruz" mottosundan yola çıkarak harcamayı ve cömert davranarak ellerine avuçlarında ne varsa herkese vermeye meyillidirler. Bu karakter yapısına sahip bir kişiyle evlenmeden önce iki defa düşünmekte fayda olabilir.
  • Fedakar: Eğer emeklilik için biriktirdiği yüklü miktarda parasını olduğu gibi oğluna borcunu kapatması için veren bir anne davranışı görüyorsanız, burada bir fedakar karakteri ile karşı karşıyayızdır. Saçlarını süpürge eder misali kendilerini - finansal güvence olmaksızın - çocuklarına ve çevrelerine feda ederler, içten içe gelecekte kendilerine bakılmasını beklerler. Hayır diyemeyenler kulübüne hoş geldiniz!

17 Ekim 2021 Pazar

Kariyer danışmanlığı denince akla gelenler...

Yakın zamandaki yazılarımdan birinde kariyer profillerine değinmiştim ve kariyer kavramını tanımlamaya çalışmıştım. Bu içeriğimde bir süredir mevcut şirketimde ilgi ve ihtiyaç duyan çalışan arkadaşlarıma tasarladığım ve onlarla deneyimlediğim kariyer danışmanlığı formatını gündeme getirmek isterim. Onlardan aldığım iç görüler doğrultusunda içerikleri güncellemeye devam ediyorum. Hatta bireysel olarak sunmaya başladığım kariyer danışmanlığı hizmetini istek üzerine takımlar / ekipler için de uyarlayıp hayata geçiriyorum.




1) Kariyerin püf noktaları kısmında temel anlamda kariyer yolculuğunda olmazsa olmazlara yer veriyorum.

2) UNIVERSUM firmasının sunduğu kariyer testi tamamlandıktan sonra buradan ortaya çıkan raporu kişiyle birlikte yorumluyoruz. Yoksa siz hangi kariyer profiline sahip olduğunuz daha bilmiyor musunuz?

3) Gelecekte başarılı insan modelini tanımlayan T-İnsan kavramını anlatıp somut bir örnek üzerinden açıklıyorum.

4) İnsanın kişisel farkındalık kazanması ve odaklanmak istediği gelişime açık yönlerin keşfi için bir çok öz değerlendirme aracıyla nokta atışı ilerliyoruz.

5) Kariyer çarkında yer alan 6 farklı unsuru kişiyle paylaşıp interaktif bir şekilde yorumluyoruz.

6) Gelişim ve öğrenim trendlerinde yer alan "Reskilling" kavramından yola çıkarak 16 konu başlığı özelinde tasarladığım geleceğin yetkinlikleri ile devam ediyoruz.

7) Kariyer için gelişen ve öğrenen zihniyete odaklanmak açısından hazırlamış olduğum "Growth Mindset" içeriği ile kişiye farklı bir perspektif kazandırmaya çalışıyorum.

8) Kariyer yolculuğunda hedef belirleme sürecinde kişinin olası güçlükleri ve darboğazları aşması için bu noktada bir modelle destek veriyorum.

9) Son etapta gelecekte iş dünyasında katma değer sağlayacağı öngörülen meslekler ve sektörleri kişiyle birlikte masaya yatırıyoruz.

Şayet kariyerinize yatırım yapmayı arzuluyorsanız buradaki yapılandırılmış program eşliğinde sizlere özel butik danışmanlık için karcicio@hotmail.com üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

9 Ekim 2021 Cumartesi

Holokrasi geliyor mu?

Daha önceki içeriklerimde bürokrasinin yerine geleceğin iş dünyasında humanokrasinin egemen olacağını belirtmiştim. Bu yazımda da bir çok kurumsal şirkette kangren halini almış olan ve 20. yüzyılın sanayi çağında ortaya çıkan geleneksel ve hiyerarşik organizasyon yapılarıyla halen günümüz dijital devriminde yönetilmeye çalışılan kurumlar için çanlar çalıyor. Geleceğin organizasyon yapısı "Holokrasi" bütünsel yönetim biçimini içeriyor. Holokrasi geleneksel aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı piramitlerle izah edilmeye çalışılan hiyerarşik yönetim yerine organizasyon şemalarının, yöneticilerin, unvanların, görev tanımlarının, komuta-kontrolun olmadığı, herkesin yüksek bilinç, sorumluluk ve yetki ile kendi kendini yönettiği bir sistem (özyönetim denince akla bir yandan da çeviklik geliyor). Bu kültürde çalışanlar rollerine ve yapacağı işe hakimdir. İnsanların işlerini yapmaları için yönetici güdümünde olmaları gerekmez. Dolayısı ile anlamsız piramitler de yoktur.

Tıpkı bir mahalle halkının kendisine ait yaşam alanını, sınırlarını bilmesi gibi herkes görevini ve yapması gerekeni bilir. Şirket çalışanlarının birden fazla görevi vardır. Örneğin bir kişinin şirketi temsil etme görevi bulunuyorken, başka bir çalışan pazarlama, müşteri ilişkilerini yönetme ve iş/ilişki geliştirme faaliyetlerini yürütüyor. Diğer bir çalışan ise yazılım ve teknik konularla ilgili sorumlu olduğunun farkında. Dolayısıyla holokraside bir sürü daireler mevcut. Herkes kendi dairesinin uzmanı, sorumlusu ve yetkilisidir.

Başta Zappos (Amazon bünyesinde satış yapan devasa ayakkabı ve giysi perakendecisi) olmak üzere 300 kadar global firmada uygulanan holokrasinin geleceğin yönetim biçimi ve şirket organizasyon yapısı olacağını vurgulamak isterim. Yeni çağın olmazsa olmazları güven, hoşgörü, saygı ve paylaşım kültürüne bağlı. Bunların olmaması halinde yüksek seviyede belirsizlikle ilerleyebilme, değişim, dönüşüm, yenilikçilik ve esneklik gibi hayati yetkinlikleri gerektiren modelin başarılı olması pek mümkün değil.

2 Ekim 2021 Cumartesi

Geleceğin yetkinlikleri neler?

2021 yılı özelinde gerçekleşen UNIVERSUM en çekici işveren araştırması kapsamında Türkiye'de son yıllarda olduğu gibi hem öğrencilerde hem de genç ve deneyimli profesyonellerde bu defa da kariyerci profilin belirgin bir şekilde öne çıktığı görülüyor. "Kariyerciler" prestijli bir iş ortamında tanımlanmış bir kariyer yolu izlemek istiyorlar ve finansal fayda ile yan hakları oldukça önemsiyorlar.


Türkiye'de uzun yıllardır çeşitli kurumsal şirketlerde İK profesyoneli olarak edindiğim izlenimlerim bir çok çalışanın kariyeri dikey ve yönetsel rollere terfi olarak algılaması yönünde. Oysa farklı fonksiyonlarda yol almak, kendi alanında diğer yan fonksiyonlarda yatay ilerlemek veya kendi fonksiyonunda derinleşmek de pekala mümkün. Kariyerimizin şu anki işimizin ve görev tanımımızın ötesinde bir kavram olduğunu hatırlatmak isterim. Bugünden yaptıklarımızla geleceğe dair bir kariyer tablosu çizmek kendi elimizde. Bizi bekleyen bir kariyere değil, oluşacak olan yeni fırsatlara aktif olarak kendimizi bugünden hazırlama çağında bulunuyoruz. Bu doğrultuda kariyerimiz için bugünden kendi alanımızdaki becerilere yatırım yapmalıyız (Upskilling) ve geleceğin yetkinliklerinde de gelişim sağlamalıyız (Reskilling).

Geleceğin yetkinlikleri ile ilgili çalışmış olduğum şirkette İK Yöneticisi kimliğimle ihtiyaç duyan ve arzu eden genç & deneyimli profesyonellere 1'e 1 veya ekip halinde danışmanlık hizmeti sağlıyorum. Fütürizm perspektifiyle oluşturmuş olduğum yetkinlik portföyünde neler mi var?

  • T-İnsan
  • Otodidaktizm
  • Gelecek zekası
  • Psikolojik sermaye
  • Working Out Loud
  • Hibrid olmak
  • Kürasyon yapmak
  • Tasarım zekası
  • Yönderlik
  • Multidisipliner düşünmek
  • Uzgörü
  • Algoritmik düşünmek
  • İmovasyon
  • Teknolojik olmak
  • Tedarikçi bakış açısı
  • Çeviklik
Yukarıda bahsi geçen konu başlıkları sizlerin de ilgisini çekiyorsa ve geleceğinize yatırım yapmayı hedefliyorsanız sizlere özel butik danışmanlık için karcicio@hotmail.com üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.