Logo

Logo

13 Mart 2022 Pazar

Finansal okuryazarlıkla aranız nasıl? (Zaman)

Zaman bize bahşedilmiş, belki de en değerli hazinedir. Zamanını yönetemeyen insan hiç bir şeyini yönetemez. Zaman sizin kontrolünüz altında olan tek şey. Onu yönetemezseniz hayatınızı ve paranızı nasıl yöneteceksiniz? NeuroLeadership Enstitüsü kurucularından David Rock'un araştırmasına göre insanlar en fazla 20-25 dakika derin odaklanma süreci yaşayabiliyorlar. Ne, 25 dakika mı? Aklınıza belki dünyanın popüler zaman yönetimi tekniklerinden biri olan Pomodoro gelmiş olabilir. :) Rock'a göre odaklanmamızı artırmak ve daha verimli olmak için 3 ipucu söz konusu;

  • Konsantrasyon ve yaratıcılık gerektiren işleri sabahları yapın, basit ve oyalayıcı işleri gün içerisinde öğleden sonraya bırakın.
  • İnsanlar haftada ortalama 6 saat odaklanabiliyorlarmış. Herkesin odaklandığı zaman dilimi farklıymış. Öyleyse sizin de en verimli 6 saatinizin ne zaman ve nerede olduğunu tespit etmeniz çok önemli.
  • Aklınızı da kaslarınız gibi sürekli geliştirin. Mevcuttaki işlerinizden bir tanesine kanalize olarak beyninizi tekrar odaklanma konusunda eğitmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca Multitasking (çoklu görev) efsanesine, yani ahtapot gibi birden fazla işi bir arada yapmaya çalışmayın. Bu beyninize de, vücudunuza da, sinir sisteminize de zarar verir.

"Vakit nakittir" prensibinden yola çıkarak zamanınızı ustaca yönetebilmeniz için size katkı sağlayabileceğini düşündüğüm bazı zaman yönetimi araçlarını önermek isterim;
  • Pomodoro tekniği
  • Eisenhower matrix
  • Moscow tekniği
  • Kanban tekniği
  • GTD metodu
  • Pareto analizi
  • Ivy Lee metodu
Burada bahsi geçen metotlarla ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz benimle doğrudan buradan ya da mail adresim karcicio@hotmail.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

6 Mart 2022 Pazar

Finansal okuryazarlıkla aranız nasıl? (Değerler)

Kişisel olarak sahip olduğumuz temel değerlerin ekonomik hayatımızda da önemli bir rolü var. Araştırmalar gösteriyor ki, değerlerine uygun yaşayan insanlar iç zenginliğini keşfediyor ve daha az şeye istek, ihtiyaç duyuyorlar. Dolayısıyla değerlerinizi keşfettiğiniz takdirde sizde anlamsız olan harcamaları bir mucize gibi hayatınızdan çıkartabilirsiniz. Değerleri hayatımızın her alanına taşımamız önemli. Bir insan hayat arkadaşını, işini seçerken, arkadaş çevresini oluştururken ya da para harcarken hep değerlerine göre hareket etmelidir.

Parayı temel bir değer olarak kabul etmeyin. Sadece gerektiği kadar önemseyin. Para, bizi değerlerimiz doğrultusunda bir noktadan diğer bir noktaya götüren bir araçtır. Değer veya amaç değil. Değerlerle uyumlu harcama yapmak demek, bizim için en önemli değerleri bilip, her harcamamızı bunun farkındalığıyla bilinçli bir şekilde yapmak anlamına gelir. Bu doğrultuda yatırımlarımız da değerlerimizle paralel olmalı. Bizim için örneğin güven çok önemliyse fazla risk içermeyen yatırımlara yönelmeliyiz. Ama risk alabilen bir kişiliğimiz varsa, yatırım sepetlerimize daha fazla yüksek risk ile yüksek getiri kazandıran yatırım ürünlerinden koyabiliriz.

Peki, şimdi sıra sizde! Sizin için en önemli 5 değeri belirleyin ve bunları bir kağıda yazın. Listenizi gün içerisinde görebileceğiniz bir yere asın. Ayda bir bu değerlerin sizin için "neden önemli" olduğunu düşünün. Bu değerlere uygun olarak yaptığınız ya da yapamadığınız şeyleri gözünüzün önünden geçirin. Öte yandan bu değerlere uygun başka neler yapabilirsiniz? Planlamak ve ona uygun yaşamaya başlamak sizin elinizde...