Logo

Logo

26 Şubat 2022 Cumartesi

Finansal okuryazarlıkla aranız nasıl? (İnsan ilişkileri)

Gözlemlerime göre hayatımız kurduğumuz sağlıklı insan ilişkileriyle anlam ve değer kazanıyor. "Satın almak", "sahip olmak" ya da "mutlu olmak için para harcamak" güdüsü önemsizleşiyor. Sadeliğin sağladığı zengin hayat ancak o zaman başlayabiliyor. Aslında hayatta her şey bir ilişkidir. Peki, siz aşağıda yer vereceğim ilişkileri yönetmek için ne derece çaba sarf ediyorsunuz? Dilerseniz birlikte düşünelim...
  • Kendim: Özüme inanıyor, kendimi seviyor, beğeniyor, sayıyor, geliştiriyor, zaman harcıyor, değer veriyor muyum?
  • Sevdiğim özel kişi: Onu yeterince anlıyor, ona şefkat gösteriyor muyum? Onu sayıyor, seviyor muyum? Onunla para konularında anlaşamıyorsam bunun temel sebebi gerçekten para mı? Peki, ya o bana değer veriyor mu? Seviyor, sayıyor mu? İletişim kurabiliyor, birbirimizi dinleyebiliyor muyuz?
  • Çocuklarım (olanlar için): Bu ilişkiyi yeterince yeşertiyor, kuvvetlendiriyor muyum? Onlara yeterince kaliteli zaman ayırabiliyor muyum?
  • Ailem: Annem, babam, kardeşlerim, teyzem, halam, dayım, amcam, yengem... Değer verdiğim aile mensuplarıyla ilişkim nasıl? Bu ilişkileri yeterince besliyor muyum? Unutmayın ki, ağaç yapraklarından değil köklerinden beslenir. Ailemiz bizim köklerimizdir.
  • Dostlarım: Eski dost, yeni dost kimler var hayatımda? Onlar ile görüşme düzenim, sohbetim, seyahatim... Onlarla ne yapıyorum? Yeterli zamanı ayırabiliyor muyum?
  • Yöneticim ve iş ekibi: Yöneticim kuvvetli yönümü keşfetti ve bundan faydalanıyor, kıymetimi anlıyor mu? Ekip arkadaşlarımı görünce yüzüm gülüyor mu? İşe keyifle gidebiliyor muyum?
  • Dünya: Nefes almak için yaşamıyoruz neticede. Varlık sebebimden, hayatımın anlamı ve toplum ile iletişimimden memnun muyum? Hayatımın amacını biliyor, hissediyor ve ona uyumlu yaşıyor muyum?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder