Beyaz yaka trendleri (Part 3)
- Career cushioning (kariyer yastıklama): "Cushioning" kavramı daha çok romantik ilişkilerde kullanılan, kişinin olası bir ayrılığın potansiyel darbesini yumuşatmak için bu ayrılık öncesinde diğer seçenekleri değerlendirdiği bir flört stratejisi olarak ifade ediliyor. Sektörünüzdeki olumsuz gidişat nedeniyle işten çıkarmalar yoğunsa, mevcut iş yerinizden veya rolünüzden memnun değilseniz ya da tükenmişlik sendromu ile baş ediyor ancak işinizden hemen ayrılamıyorsanız, kariyer yastıklama yapmayı düşünebilirsiniz. Bir çok insan tarafından kariyer yastıklama ahlaki açıdan gri bir alan olarak kabul edilebilir. Kariyer yastıklamayı iş arkadaşlarınıza duyurarak yapmamakta fayda var. Ancak kimse kendiniz adına bir B planı yaptığınız için sizi yargılama hakkına sahip değil. İstikrarsız bir ekonomide yaşamak buna uyum sağlamayı da beraberinde getiriyor. Kendinize uygun başka bir iş bulduğunuzda koşullar doğrultusunda bahsi geçen işi dilerseniz kabul etmeyebilirsiniz.
- Rage applying (öfkeyle iş başvurusu yapma): Çalışanın mevcut kurumundaki rolü veya durumundan duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle ani olarak iş başvurusunda bulunmasını içeren bir eğilimi anlatıyor.
- Shift shock / New hire's remorse (yeni çalışan pişmanlığı): Yeni başlayan bir çalışanın işin beklenenden farklı olması veya kendisi için uygun olmaması sebebiyle işi kabul etmekten pişmanlık duyması durumunda ortaya çıkıyor.
- Bare minimum monday (asgari pazartesi): İsminden de anlaşılacağı üzere yeni çalışma haftasından hemen önce, pazar günü yaşanan stresi hafifletmek için pazartesi günleri asgari miktarda iş yapmayı anlatıyor. Bu şekilde belleklerimize kazınan pazartesi sendromunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.
- Great breakup: Kadın liderlerin, destek eksikliği, ücret eşitsizliği, ayrımcılık ve iş-yaşam dengesi gibi çeşitli nedenlerle üst düzey rollerini terk etme eğilimlerindeki artış trendini ifade ediyor.
- The big stay: Çalışanların mevcut işlerinde uzun süre kalma eğilimini yansıtıyor.
- Hustle culture: Kişinin sürekli çalışma isteğini ve çalışmadığında kendini suçlu hissetme durumunu vurguluyor. Çalışanların kariyerlerinde ilerlemek için normal mesai saatlerinden daha fazla çalışması gerektiği zihniyetini ifade ediyor.
- Mattering: Çalışanın değerli, başkalarının yaşamında önemli ve olayları etkileme gücüne sahip olduğunu hissetme olarak algılanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder