Logo

Logo

29 Ekim 2023 Pazar

Psikolojik şiddetin türleri

Çalıştığım şirkette DEI (çeşitlilik, eşitlik & kapsayıcılık) hedeflerini hayata geçirmek için bir çok proje grubu oluşmuş durumda. Bunlardan biri olan "Ev içi şiddeti önleme prosedürü" oluşturmayı ve şirket olarak bu durumla karşılaşan çalışan arkadaşımızı destekleyecek uygulamaları belirlemeyi amaçlayan inisiyatifte yer alıyorum. Şiddetin beş türünden biri olan psikolojik şiddetle ilgili son dönemlerde ortayan atılan belli davranışları simgeleyen kavramlar hayatımıza girdi. Geçenlerde İK ekibi olarak Kıbrıs bölüm birlikteliğimizde denizde arkadaşlarla dönen muhabbetlerden biri de bu konu olunca bu haftaki yazının içeriği kendiliğinden şekillenmiş oldu.

  • Ghosting (hayalet davranışı): Hoşlandığını her haliyle belli eden kişinin birden ortadan kaybolması durumu. Ortada bir ayrılık konuşması yoktur. Ama birden iletişimi keser, telefonlarınıza, mesajlarınıza cevap vermez. Böylece ayrılık konuşması yükünü size bırakırlar.
  • Love bombing (aşk bombardımanı): Daha ikinci buluşmada size ne kadar aşık olduğunu söyleyen, aşırı ilgi gösteren ama bir süre sonra bu ilgiyi kaybeden kişinin davranışı. Siz onun aşkı altında ezilirsiniz, hatta aynı şekilde karşılık veremediğiniz için kendinizi kötü hissedersiniz.
  • Zombieing (hortlama): Bir anda ortadan kaybolan sevgilinin bir anda ortaya çıkıp sizinle iletişim kurması. Kafanız karışır, hayatınız allak bullak olur. Tam düzeldim derken yeniden o sıkıntıları yaşamaya başlarsınız.
  • Stashing (saklama): Sevgiliniz sizi gizliyor. Sizinle genellikle evde ya da ücra köşelerde buluşuyor. Bu davranış sakladığı bir şeyler olduğunu gösterir. Ya hayatında başka biri vardır ya da size bugüne kadar söylediği her şey yalandır.
  • Benching (kenarda tutma): Sosyal medyadan mesajlaştığınız kişinin bir türlü görüşmeye yanaşmaması. Çünkü aslında o başkalarıyla görüşüyordur ama sizin de ilginizi diri tutarak kenarda bekletiyordur. Diğer görüşmeleri bittiğinde sizi oyuna sokacaktır.
  • Breadcrumbing (yemleme): Sizinle flört edip hoş jestler yapan ancak buluştuktan sonra bir hafta aramayan, mesajlarına cevap vermeyen ama bir süre sonra yine ortaya çıkıp aynı jestleri yapan kişinin davranışı. Kişi sizin duygularınızla oynuyor ama kendisi gününü gün ediyor.
  • Cushioning (tamponlama): İlişkisi olan ya da evli kişilerin bunu açık açık söyleyerek başkalarıyla ilişki yaşama durumu. Bunu çoğunlukla egolarını tatmin için yaparlar. İlişkileri biterse sizi de bir seçenek olarak düşünürler ama çoğunlukla o ilişkileri bitmeden sizden ayrılırlar.
  • Haunting (musallat olma): Eski sevgilinizin ya da siz ilişki yaşadığınızı düşünürken birden ortadan kaybolan o sinsi kişinin sizi stalk’a alması durumunu yansıtıyor. Sosyal medyadaki fotoğraflarınızı beğenip, story’lerinizi izlemesi söz konusu. Bunu da sıklıkla yapıp size rahatsızlık veriyor.
  • Mansplaining (erkek söylemi): Erkek söylemi adını taşısa da kadınlar tarafından da uygulanan bir şiddet türü. Karşısındaki kişiyi küçük gören, yeteneklerini küçümseyen, sürekli kendisini öven, böbürlenen kişinin davranışı.
  • Gaslighting (akıl karıştırma): Bireyin kendi akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir şiddet türü. En basiti sevgilinizin sizi aldattığından şüpheleniyorsunuz ama o size sürekli “paranoyaksın” diyor. Yani suçlu kendileriyken size suçlu hissettirip bir de özür diletebilirler.
  • Jealousing (kıskançlık): Aşırı kıskançlık gösterip sonra da bunu “seni çok seviyorum, o yüzden kıskancım” cümlesiyle aklamaya çalışma davranışı. Oysa o sizi değil, kendini çok sevdiğinden bu kadar kıskanç.
  • Lying (yalancılık): Başta sizi elde etmek için söylediği yalanlar bir süre sonra sizi elde tutmak için de devam edecektir. Yalanlarına kendileri de inanmaktadır ve yalan söylerken sizin yaşayacağınız psikolojik durumu asla önemsemezler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder