Logo

Logo

28 Şubat 2021 Pazar

Neden otodidaktizm ve nasıl?

"Dünyada görmek istediğimiz değişim biz olmalıyız" demiş Gandhi. Bir yandan bugünün işlerini, gerekliliklerini hakkıyla yaşarken ve yaparken, bir yandan da gelecek için hazırlanılması ve bir yan yol açılması oldukça önemli. Bu paralel ve çoklu kariyer hattı için de farklı becerileri geliştirip kendimizi yedeklemeyi başarmalıyız. Değişim ve dönüşüm için otodidakt olmanın önemini bu yazımda vurgulamak isterim.

Peki nedir bu otodidaktizm?

Otodidaktlar için bir nevi her yer okul, her şey bilgi ve her deneyim kazanç olarak görülüyor. Bunun yolu da düşünerek, derinleşerek, hazmederek ve kendi kendine öğrenmekten geçiyor. Herhangi bir okula, eğitim sistemine bağlı olmaksızın bireysel çabalarla, araştırmalarla, tartışmalarla, denemelerle ve çalışmalarla öğrenme hali olarak ifade edebiliriz. Otodidaktların ilgisini ve merakını bilinenler değil; özellikle bilinmeyenler, daha ne olabilir'ler, ya olursa'lar çekiyor. Otodidaktların öğrenme tutkuları hiç bir engel tanımıyor ve mazeret kabul etmiyor.

İçinde bulunduğumuz dijital çağ otodidaktizmi kolaylaştırıyor, zorunlu kılıyor, teşvik ediyor ve klasik öğrenme yollarını takviye ediyor.

Neden günümüzde otodidaktizm bu kadar önemli hale geldi?

  • Teknoloji yeni farkındalıkları geliştiriyor. İş ve yaşam biçimleri / alışkanlıkları değişiyor.
  • Öğrenilmesi gereken şeylerin sayısı ve kapsamı hem çok fazla, hem de çok hızlı artıyor.
  • Henüz okulu ve akademik literatürü gelişmeden pek çok konu hayatımıza giriyor. Yepyeni ihtiyaçlar, sorunlar, fırsatlar ve tehditler yaratıyor.
  • Geleneksel eğitim içerikleri, yöntemleri ve araçlarının çoğu kısa sürede işlevsizleşiyor ve yetersiz hale geliyor.
  • Artan hız ve çeşitlilikle bilgiye, uzmana ve kaynağa erişim farklı / çoklu kanallardan olanaklı hale geldi. Dijital kanallardan öğrenme imkanları kolaylaştı, çoğaldı ve ucuzladı. Burada özellikle Udemy, coursera, edX gibi kitlesel açık çevrimiçi kurslar (MOOC) popüler durumda.
  • Klasik kanallardan eğitim almak giderek pahalılaşıyor. Kaliteli eğitimi klasik yöntemlerle almanın maliyeti artarken erişebilme imkanları azalıyor.
  • İnsanlar odaklanmak ve derinleşmek istedikleri alanlar dışında gereksiz şeyleri öğrenmeye çalışarak vakit kaybetmek istemiyorlar. Kısa sürede hedefledikleri konuları öğrenmek istiyorlar.
Peki sizin kendi kendine öğrenme alışkanlığınız nasıl?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder