Logo

Logo

29 Mayıs 2022 Pazar

Kıyafet diyetine var mısınız?

Yunan filozof Epictetus der ki; "Zenginlik çok şeye sahip olmak değil, az sayıda isteğin olmasıdır." Bu prensipten yola çıkarak dünyada bir akımı gündeme getirmek isterim. 100 şeyle yaşama becerisini daha önce duymuş muydunuz? Sade ve basit yaşamı seçen insanlar hayatlarındaki eşyaların sayısını 100'e indiriyorlar. Bu yöntemle esasında amaç eşyanın sayısı değil, çılgınlık haline gelen tüketimin esiri olmadan bireysel özgürlüğe sahip olmak.

Yapılan bir araştırmaya göre bir kadının, ömrünün 287 gününü gardırop karşısında geçirdiğini biliyor muydunuz? Durum böyle olunca kadınların yoğun kıyafet tüketme alışkanlıkları bir deneye, yani kıyafet diyetine ilham vermiş. Bunun adına da "Six items or less" (altı parça ya da daha az giysi) denilmiş. Bu diyetin amacı tam anlamıyla kıyafetlerinizle kurduğunuz ilişkiyi gözden geçirmek. Plansızca ve fütursuzca alışveriş yapan ve gardırobunu açınca giyecek bir kıyafet bulamayan, giysi seçmek için çok fazla zaman harcayanlar için bir reçete niteliğinde. Uygulamak için tek yapmanız gereken bir ay boyunca giyeceğiniz altı kıyafeti seçmek. Üstelik aksesuar ve ayakkabı serbest!

Alışveriş bağımlılığını kontrol altına almak için meşhur 10 saniye kuralını birlikte hatırlayalım. Bir ürün gördünüz ve onu çok beğendiniz. Satın almak üzereyken durun ve uygulayın. Ürünle konuşmaya başlayın;

  1. Sen istek misin, ihtiyaç mısın?
  2. Evde senden kaç tane daha var?
  3. Seni kaç kere kullanacağım?
  4. Bütçemde sana yer var mı?
  5. Borçlanmaya değer misin?
Bu içgüdüsel bir davranışsa ürünü bırakın. Bütçeniz varsa ve gerçekten bir ihtiyaçsa ya da istekse satın alabilirsiniz.

Peki sizin kıyafetlerinizle ilişkiniz nasıl?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder