Logo

Logo

18 Haziran 2022 Cumartesi

Zenginlik nedir?

"İnsanın en büyük zenginliği kendi kişiliğidir." Bu söz ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e ait. Esas zenginlik, en az istek ve ihtiyaca sahip olmaktır. Psikolog Zaza Yurtsever der ki, "İnsanların sahip olduğu maddeler bir müddet sonra o insanlara sahip olurlar. İnsanın özgürlüğünü engellerler. Dolayısıyla zenginlik aslında bir ağırlıktır. Bu ağırlıktan kurtulmak için kişinin vermeyi öğrenmesi gerekir. Ancak ne yazık ki bu da en zor şeylerden biri, çünkü insanoğlu sürekli eksiklik duygusu içinde yaşar." Ne kadar da yerinde bir tespit, öyle değil mi? Belli bir zaman sonra insan sahip olduğu eşyaların, varlığın derdine düşüyor. Nasıl korusam, nasıl saklasam, nasıl geliştirsem diye... Böylece özgürce yapmak istediği şeyleri gerçekleştiremiyor.

Hayatlarını anlamlı şeylerle dolduramayanlar, para harcayarak içlerindeki ve etraflarındaki büyük boşlukları doldurmaya çalışıyorlar. 25 yılı aşkın zamandır para ve mutluluk ilişkisi üzerine çalışmalar yürüten psikoloji profesörü Dr. Gilovich'e göre mutluluğun bir numaralı düşmanı adaptasyon. "Bizi mutlu edecek şeyler satın alıyoruz. İşe de yarıyor, ama bir süre için. Yeni şeyler bizi başlangıçta heyecanlandırıyor, ama daha sonra onlara adapte oluyoruz. Yaşadığımız deneyimler sahip olduğumuz maddesel şeylerden daha fazla bizim parçamız oluyor" diyor. The Guardian'ın haberine göre İngiltere'deki "Mutluluk için aksiyon" araştırması da bunu doğruluyor. Mutluluk nereden geliyor sorusuna verilen cevaplara göre aile ve sevdiğim ile ilişkim %80, sahip olduklarım ise %4 şeklinde bir sonuç söz konusu. Bu araştırma bize şunu gösteriyor; isteklerimiz arasında bir seçim yapmamız gerektiğinde özellikle sevdiklerimizle "hatıra yaratacak deneyimler" hayatımızı daha renkli ve zengin kılıyor. Sahip olmaya çalışmak yerine "yaşayın"!

Nobel ödüllü ekonomist Daniel Kahneman'ın araştırmasının sonuçlarına göre para kısmen önemli kabul ediliyor. İnsan gelirindeki artış belli bir konfora ulaştıktan sonra ekstra mutluluk getirmiyor. Öte yandan araştırmalar düzenli ziyaretin zenginleştirdiğine vurgu yapıyorlar. Her ay istikrarlı bir şekilde dostlarını, sevdiklerini görenler, onlarla vakit geçirenler, maaşı iki kat artmışcasına (yani iki kat zenginleşmişcesine) mutlu oluyorlar.

Peki sizi anılar ve yaşanmışlıklar mı, yoksa şeyler ve eşyalar mı daha fazla mutlu ediyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder