Logo

Logo

11 Temmuz 2022 Pazartesi

Geleceğin başarılı insan modeli

Amerikalı mühendis ve mucit Richard Buckminster Fuller hayatı boyunca insanın dünyada daha uzun ve başarılı yaşama şansının olup olmadığını ve varsa nasıl olacağını anlamaya çalışmıştır. "Bir şeyleri asla var olan gerçekle savaşarak değiştirme. Değiştirmek için var olan modeli geçersiz kılan yeni bir model oluştur" sözünden yola çıkarak sizlere öğrenen bir fütürist olarak geleceğin başarılı insan modelini tarif etmek isterim. Hatırlarsanız, daha önceki içeriklerimden birinde T-İnsan'laşmanın önemine değinmiştim. T'nin dik bacağını bir şeyin her şeyini öğrenme, bilme ve paylaşma oluşturuyor. T'nin yatay bacağını ise her şeyin bir şeyini öğrenme, bilme ve paylaşma olarak ele alabiliriz. 

Örneğin bir fütürist geleceğin her şeyini bilmek üzere kendisine derinlik kazandırmalı (T'nin dikey bacağı), öte yandan buradaki bilgisini her sektör, kurum, alan, kişi, durum için kullanılabilir, hepsine faydalı hale getirmeye de özen göstermeli (T'nin yatay bacağı). Bir doktor hastalarına tedavi veya ilaç önerirken sadece problemli organı / bölgeyi değil, bedenin tamamını gözeterek danışmanlık vermeli.

"T" aynı zamanda içinde 5 adet daha kavram barındırıyor. "5T" ile başlayan önemli özellikler olan "tasarımcı, takım oyuncusu, tedarikçi, turuncu & teknolojik insan" olma gerekliliği söz konusu. Bir sonraki adımda T'ler kendilerini hibritleşerek, otodidakt öğrenme ve kürasyonla (HOK) geliştiriyorlar. Bunun sonucunda "5Y" prensibiyle yeteneklerini yetkinliğe dönüştürüp yetkili ve sorumlu, yaratıcı ve yenilikçi oluyorlar. Bu formülle kendinizi geleceğe hazırlarsanız, siz işsiz kalmaktan değil, iş sizsiz kalmaktan korkar. Unutulmamalı ki "değersiz iş-meslek yoktur; sevgisiz, beceriksiz insan vardır".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder