Logo

Logo

10 Eylül 2022 Cumartesi

2050'ye kadar olan hayatı neler belirleyecek? (Kliktivizm & Slaktivizm)

Kliktivizm Arap Baharı diye bilinen ve tüm dünyada sosyal medyanın gücünü ve gerekliliğini tescilleyen toplumsal olaylar sırasında türetilmiş bir kavram. Kliktivistler toplumsal eylemleri, dönüşüm, iyileşme hareketlerini klavye başından örgütleyip fiilen de destekliyorlar. Gönüllü olarak inandıkları doğruları kliklerle yayıp kitlesel harekete dönüştürebiliyorlar. Bir anlamda sivil itaatsizlik yapıyorlar. Hem klavye, hem ekran başında, hem de sahada çalışıyorlar. Kliktivistler somut olaylarla, hedeflerle, rakamlarla, verilerle ve raporlarla internet temelli aksiyonlara, kampanyalara odaklanıyorlar. En sık kliklenen konular ise kadına ve çocuğa şiddet / taciz, çevre katliamlarına, hayvanlara zulme, nükleere karşı yapılan protestolar olarak özetlenebilir.

Slaktivizme kliktivizimin "light" versiyonu denebilir. Slaktivistler de aynen kliktivistler gibi klavye cengaverliği, dijital eylemcilik yapmakla beraber, farklı olarak somut hedef, rakam, belirli bir kampanya odakları yoktur. Genel olarak bir takım imza kampanyalarına, gruplara, cemaatlere katılırlar, onları duyururlar. Ekran başında yandaşlarının savundukları şeyler doğrultusunda iletişim kurar, fikirleri yaymaya çalışır, destekler, paylaşırlar. Olaylara ilişkin haberleri, yazıları, duyumları, fotoğrafları, videoları kopyalar, yapıştırır, sosyal medyada yayarlar. İnandıkları, katıldıkları fikre, davaya dijital kanallardan katılırlar. 

Pasif ekran başı desteği verirler, "en azından ben de boş durmadım, bir şey yaptım" duygusu ile huzur bulurlar. Zaten bu yüzden Facebook, Twitter, YouTube, TikTok gibi sosyal medya platformları beğenme, beğenmeme butonları, hatta çeşitli duygu, obje, hareket emojileri ile slaktivistlere kolaylıklar sağlıyorlar. AIDS, Ebola gibi hastalıklar, salgınlar, katliamlar, suçlar, suistimaller, yolsuzluklar, skandallar ya da sanatsal, kültürel değerler slaktivistler sayesinde dünyada gündem oluyor, biliniyor, öğreniliyor, insanlığın yararına adımlar atılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder