Logo

Logo

6 Eylül 2022 Salı

2050'ye kadar olan hayatı neler belirleyecek? (Aktivizm)

Aktivizm, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylemdir. Bir kuruma, kişiye ya da politikacıya bir mektup yazmaktan, politik kampanyadan, ekonomik aktivizmden (tercih edilen şirketleri desteklemek veya tercih edilmeyenleri boykot etmek gibi), toplantılardan, blog yazmaktan, sosyal medyada kampanya yapmaktan ve sokak yürüyüşlerinden grevlere ve hatta gerilla taktiklerine kadar çeşitli şekillerde olabilir. Aktivizmin sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne uyarak yasalara riayet etmeme, karşı koyma haline ise sivil itaatsizlik denir.

Mahatma Gandhi, Rosa Parks ve Paul Lafargue'nin farklı bakış açıları ve farklı siyasi perspektiflerle dile getirdikleri sivil itaatsizlik ya da pasif direniş; yönetim siyasetinin ya da yasaların değişmesini isteyen, aleni, şiddetsiz, vicdani, fakat aynı zamanda siyasi olan barışçıl protesto eylemidir, şiddet meyillisi değildir, aksine şiddete/savaşa karşıdır. Kavram, düşünce özgürlüğünü, düşünceyi ifade özgürlüğünü ve örgütlenme özgürlüğünü savunur, bunlara sığınır.

Bu doğrultuda yeni geleceğin oluşmasında, her çağda olduğu gibi aktivizm ve sivil itaatsizlik yolları açacak, uyanış "asilenmeye" cesaret edenlerle ilerleyecek. Geleceği, gençliği çözümlerken bu kavramların farkına vararak kullanacağız. Çünkü aktivist bir gençlik yarınları inşa edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder