Logo

Logo

29 Temmuz 2023 Cumartesi

İnsan Kaynakları alanında geleceğin işlerini merak ediyor musun?

Cognizant şirketi 2017 yılından bu yana iş dünyasının geleceği hakkında yıllık raporlar yayınlıyor ve önümüzdeki on yıllarda geniş bir endüstri ağı için iş dünyasının nasıl görüneceğine ilişkin veriye dayalı içgörüler sağlıyor. Bu doğrultuda bir çok CHRO'yu dahil ettikleri çalışma grubu aracılığıyla geleceğin 21 İK işi listesini duyurdular.


Cognizant geleceğin 21 işinde 5 ana temayı ön plana çıkardı;

1) Esenlik

İK profesyonelleri olarak (kendim de dahil) insanların çalışma hayatlarını iyileştirmek bizim işimiz. Cognizant, bu motivasyonun şirketin sağlıklı ve besleyici bir iş ortamı yaratma görevini yerine getirmek için mimarlık, insan merkezli tasarım, sağlıklı yaşam ve halk sağlığı alanlarındaki uzmanlıklarını kullanacak "Baş Amaç Planlayıcı" veya "İşyeri Çevre Mimarı" gibi bir dizi özel rolde ortaya çıkacağını tahmin ediyor. Esenliğin her zamankinden daha önemli olması dijital ekonominin büyümesi, "her zaman açık" çalışma şeklimiz, iş-özel hayat entegrasyonunu yönetmedeki stresler ve COVID-19 gibi virüs riskleriyle başa çıkmaya bağlanıyor.

2) Kurumsal güven

Zamanla daha fazla iş dijital ortamda yürütülürken, uzaktan çalışan ekipler arasında güven ve güvenliğin bozulmadan kalmasını sağlamak için İK'nın her düzeyde devreye girmesi gerekecek. Veri odaklı kültürün yaygınlaşması bu eğilimi ön plana getiriyor. İK'nın liderliğinde adalet, açıklanabilirlik ve hesap verebilirlik unsurlarını sağlamak için "döngüdeki insan" sistemleri yaratma ihtiyacı artıyor. "Algoritma Önyargı Denetçisi" rolünün önemli olacağı yer burasıdır. "İnsan Önyargı Görevlisi" rolü ise şirket ortamında kapsayıcılık ve aidiyet duygusu geliştirmeye çalışacak ve tüm çalışanlara adil davranmayı hedefleyecek.

3) Yaratıcılık & yenilikçilik

Şimdiden operasyonlar hakkında tamamen yeni düşünme biçimleri gerektiren, derinden değişmiş bir dünyada yaşıyoruz. Bu statükocu zihniyete meydan okuyan bir dizi gelecekteki İK işine yol açacak. Hızlı düşünebilen, yaratıcı çözümler bulabilen ve güncel iş süreçleri etrafında yenilik yapabilen; bunlarla birlikte çalışanların katılımını, performans göstermesini ve motive olmasını sağlayan profesyoneller yüksek talep görecek. Dijitalleşme transformasyonundan "Uzaktan Çalışma Fasilitatörü" ve "Sanal Gerçeklik Daldırma Danışmanı" gibi roller sorumlu olacaklar.

4) Veri okuryazarlığı

Veri bu listedeki bir çok işin arkasındaki itici güçtür. "İnsan Ağı Analisti" ve "İK Veri Dedektifi" gibi rollerde görev alacak kişilerin "içlerindeki Sherlock ruhu" ile özellikle iş veya İK hedefleri üzerinde en büyük etkiye sahip trendlere odaklanmaları bekleniyor. Ayrıca "Uni4Life Koordinatörü" çalışanların en iyi nasıl öğrendiklerine ilişkin verileri izleyen bir yazılım kullanacak ve ardından bunları kurslarla eşleştirmek için algoritmalardan yararlanacaktır. Verileri etik, güvenli ve verimli bir şekilde toplamak / kullanmak, geleceğin İK rollerinin büyük çoğunluğunun temelini oluşturacaktır. Çalışma gününün büyük bir kısmı dijital ortamda yürütüldüğünden bu verileri toplamak her zamankinden daha kolay olacaktır. 

5) İnsan & makine ortaklıkları

Gittikçe daha fazla teknolojiyi İK süreçlerinin içerisinde görmeye devam ediyoruz (örn. chatbot, yapay zeka, robotik süreç otomasyonu). Bu doğrultuda işin geleceği insanların ve makinelerin uyum içerisinde çalışmasına bağlı. "İnsan-Makine Takım Yöneticisi" rolü insanların ve makinelerin yeteneklerini, amaçlarını ve niyetlerini karşılıklı olarak ilettiği bir etkileşim sistemi tasarlayarak bu hareketin merkezinde yer alacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder