Logo

Logo

14 Kasım 2022 Pazartesi

Ad Astra School ile eğitimde devrim

Elon Musk'un geleneksel eğitim sistemine meydan okuyan "Ad Astra" okulunu kurduğunu biliyor muydunuz? SpaceX merkezine yakın bir noktada bulunan akademide 20 çocukla başlangıç yapılmış. Tabi içlerinde Musk'ın beş oğlu da bulunuyor. Öğrenciler 8 ile 14 yaşları arasında. "Araçları değil, problemi öğret!" felsefesine sahip okulda çocuklar kabiliyet ve eğilimlerine göre içerik ediniyorlar. Musk'ın okuldaki uygulanan eğitim sistemi hakkında açıklaması; motoru parçalara ayırmak ve sonra onu birleştirmek için gereken araçları bulmaya odaklanılmasını sağlamak şeklinde. Diğer bir pratik örneği ise yapay zekanın olumsuza döndüğü bir senaryoda mümkün olan en yararlı eylemi gerçekleştirmeyi bulmaya gayret göstermek. Tüm problem çözümlerinde "etiği" merkeze almak Ad Astra'nın vazgeçilmez ilkesi.

En önem verilen şeyler; eleştirel, sorgulayan bakış açısı, akıl yürütme ve yaratıcı düşünme ile problem çzömeye odaklanmak. Öğrenim dahil her şeyi Elon Musk finanse ediyor. Büyük ölçüde matematik, fen bilimleri, mühendislik ve etik, felsefe konularına odaklı bir içerik var. Yabancı dil, müzik ve spor gibi konular isteğe bağlı. Sınav ve değerlendirme sistemi neredeyse yok denecek seviyelere indirgenmiş durumda. Tamamen proje, analitik düşünme ve problem çözme odaklı, karışık yaş grupları bir arada öğreniyorlar. Okul yapay zeka (AI) ve robotlara çok fazla yatırım yapıyor. Çocuklar özellikle bu alanlarda sürekli proje geliştiriyorlar.

Öğrenciler yaratıcı ve yıkıcı (disruptive) buluşlar yapmaya heveslendiriliyor, teşvik ediliyorlar. Projeler iklim balonları oluşturmaktan alev makineleri ile donatılmış otonom makineler inşa etmeye kadar değişiklik gösteriyor. Öğrencilere dizüstü bilgisayarlarda çeşitli programlama dilleri ile nasıl kod yazılacağı öğretiliyor. Birçok öğrenci öğrendikleriyle kendi web sitelerini, iletişim kanallarını oluşturuyorlar. Bazıları okulun kendi para birimi olan Astra'yı kullanarak para bile kazanabiliyorlar. TED Talk formatında sempozyumlar hazırlıyorlar ve yakınlardaki üniversitelerin öğretim üyelerine sunumlar yapıyorlar, geri bildirimler alıyorlar. Ayrıntılı olarak irdelemeleri gereken belirli bir konuya odaklanarak haftalık ödevler yapıyorlar. 

Her yıl müfredat yeniden oluşturuluyor ve yarısı öğrencilerin kendileri tarafından belirleniyor. Öğrenciler daha başvuru sırasında bile yaratıcılıklarını ortaya koymak üzere teşvik ediliyorlar. Okulun öğrencilere verdiği giriş sınavı sorularında cevaplar istenilen şekilde verilebiliyor; yazılı, görsel, işitsel, sanatsal, dijital olabiliyor. Ad Astra'da "yaratıcılıkta limit gökyüzü" - "sky is the limit" mottosu hakim. Ad Astra'da not kavramı mevcut değil. Standart bir not sisteminin mantıksız olduğunu belirten Musk, bazı öğrencilerin İngilizce'yi, bazılarının matematiği, bazılarının da farklı zamanlarda farklı derslerden hoşlandıklarını vurgulayarak bu kadar farklı ilgi ve yetenek alanını aynı kalıplarda, notlarla değerlendirmenin hiç akılcı olmadığına dikkat çekti. 

Özetle alfa nesli çocuklar, gençler için açılan en çarpıcı okul örneklerinden biri olan Ad Astra tek tip öğrenci yetiştiren geleneksel eğitim sisteminin tam aksine bireysel yeteneklerin ve kişisel tercihlerin keşfedildiği, teşvik edildiği, saygı duyulduğu, ayrıca öğrencilerin farklılıklarının önemsendiği yepyeni bir konsepti oluşturmaya çalışıyor. Sizce de özelleştirilmiş okul ("customized school") denen bu modelin yaygınlaşmasının zamanı gelmedi mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder