Logo

Logo

5 Kasım 2022 Cumartesi

Eğitim sistemi ne zaman değişecek?

Okullardaki içerikler, konular, hal ve gidişat "eğitenden eğitilene" hiyerarşisinde gidiyor. Sınav, test, meslek, bir okul kazanma ve bolca ezber odaklı eğitim çıkmazı sürüyor. Hele de bilim ve teknolojideki gelişmeler yüzünden öğretmenlerin neredeyse sıfırdan, yeniden donanmalarını gerektirecek kadar hızlanan bilimsel, toplumsal, sosyal gelişmeler, ilaveten hem eğitmenlerin hem öğrencilerin cihazlara-internete ulaşım kısıtları nedeniyle eğitimde fırsat eşitsizliği ve uçurum gittikçe açılıyor.

  • Muhtelif nedenlerle sert, yetersiz ya da işini sevmeden yapan öğretmenler;
  • Onca cezbeden platform ve olasılık arasında sabah erken uyanmak, akşam erken yatmak ve ille de okuldan öğrenme zorunluğu;
  • Bitmeyen sınavlar, geçilmesi gereken sınıflar;
  • Eğitim sisteminin insanları hayata hazırlamak konusunda geri kalmışlığı;
  • Anne-babaların-büyüklerin ezbere dayatmaları, mutsuzluğu;
  • Maddi, manevi olanaksızlıklar, toplumsal kirlenme gibi nedenlerle ne okullara eleştiri ne de okullardan şikayet sanırım okul icat edildiğinden beri bitmez ve daha da süreceğe benziyor.
Gençler kesinlikle iş dünyasına hazır yetişmiş, motive mezun olmuyor. Birçoğu zaten ve adeta dostlar alışverişte görsün diye eğitim alıyor. Sanki onca emekle "okulculuk, üniversitecilik" oynanıyor. Diplomasının işe yaramayacağı belli ola ola hem aileler hem çocuklar okulun maddi, manevi azabına katlanıyor.

Neticede maalesef okuldan hoşlanmayan değil, ciddi ciddi nefret eden bir nesille ve onların aslında okulun çocuğunu insan edeceği inancını-güvenini çoktan yitirmiş ama yapacak da başka şey bulamayan velileriyle, öğretmenlerle baş başa olduğumuzu bilelim, kabul edelim. Bu büyük sıkıntıyı halının altına süpürmeyelim. Çözümü de elbet bulacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder