Logo

Logo

13 Kasım 2023 Pazartesi

Büyük İtalya turundan geriye kalanlar... (Part 2)

Turumuzun 2. gününün oldukça yoğun geçeceğini rehberimiz daha önce bizlere duyurmuştu. Tam bir açık hava müzesi görünümünde olan Roma'da çeşmelerden rahatlıkla su içebiliyorsunuz. "Tatlı hayat" filmiyle ünlenen Aşıklar Çeşmesi'nden günde 3.000 € para çıkarıldığını biliyor muydunuz? Gladyatör savaşlarına ev sahipliği yapan Kolezyum yoğun turist akınına uğruyordu. O dönemlerde savaş esirleri ve mahkumlar da gladyatör olup halkın gözünde idol haline gelip bağımsızlıklarını kazanabiliyorlardı. 135 basamaktan oluşan İspanyol merdivenlerinin "Mission: Impossible 7" filminin galasına ev sahipliği yaptığını hatırlatmakta fayda var. Filmin çekimleri Roma ve Venedik'te gerçekleşmişti. 

Devamında dünyanın en küçük ülkesi olarak bilinen Vatikan'a geçtik. Papanın sanat eserlerine verdiği önem büyüleyici mermerler ve fresklere (örn. Michelangelo imzası) yapılan yatırımlardan fazlasıyla hissediliyor. Hristiyanlığın merkezi olarak kabul edilen San Pietro meydanında bulunan Aziz Petrus Bazilikası'na sıkı güvenlik önlemleri ve ciddi bir bekleme sonrasında giriş yapabildik. Dekolteli kıyafete sahip olan ziyaretçilere müsaade edilmediğini belirtmekte fayda var. Çıkışta ise sembol niteliğinde bir İsviçre'li muhafıza rastlıyorsunuz. Vatikan'da Papa'yı koruma amaçlı 110 kişilik İsviçre'li muhafızlardan oluşan bir ordu görev alıyor.

Bir sonraki durağımız papaların yaz dönemlerinde yaşadığı, doğal güzelliklerin olduğu bölge ve dağ çileği ile ünlü Nemi gölü. Yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz bir manzarada Papa'nın yazlık sarayı bulunuyor. Her yıl yaz mevsiminin başlamasıyla burada çilek festivali düzenleniyormuş. Çilekli tiramisu fazlasıyla tavsiye edilir. Buradan ise alışveriş amaçlı İtalya'nın en ünlü outlet bölgesine uğradık (yıllar önce Hollanda'da gezdiğim Roermond'daki alışveriş sokağını bana andırdı). Dolaşırken gözüme çarpan Samsonite markalı Mercedes-Benz logolu bavul halen aklımdan çıkmadı. :) Akşam yemeği için Roma'ya döndükten sonra kapanışı minik bir gece turuyla tamamladık. Burada özellikle Roma'nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş Pantheon göz kamaştırıcıydı. Her ne kadar duvarlarında delikler olsa da yapı oldukça korunmuş durumdaydı.

Roma & Vatikan değerlendirmem; 8 / 10




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder