İnsanları tanıştır: WOL çember kılavuzu içerisinde 8. haftada yer alan bir egzersiz olduğunu belirtmekle beraber her iki tarafla olası bir tanıştırma öncesinde istişare etmenizde fayda var. Bir dakika fazla zamanınızı ayırarak birbiriyle tanıştırmayı düşündüğünüz kişilere öncesinde sormak hiç sormadan hareket ederek potansiyel bir tepkiyle karşılaşıp sonrasında özür dilemek zorunda kalmaktansa daha tercih edilebilir olsa gerek, değil mi?
Geri bildirim teklifinde bulun: Yeryüzünde eleştirel geri bildirimin oldukça yoğun olduğu bir gerçek. Bizlerin tek yıldızlı yorumlara veya yıkıcı geri bildirimlere ihtiyacı yok. Bunun yerine bu doğrultuda katkı sağlamak adına takdir, bağlam ve değer üçgeninde ilerleyebilirsiniz. "Değer" kavramı söz konusu olduğunda geri bildiriminize "ve" ile devam edebilir veya karşı taraftaki kişiyi bir konuyu keşfetmeye davet eden bir soru yönlendirebilirsiniz. Emin olun, bu sözlü yaklaşımda geri bildirim verdiğiniz kişi kendini savunmaya geçmeyecektir.
Örnekler vermek gerekirse;
"Kitabını çok beğenerek okudum ve gelecekte bunun sesli versiyonu da çıksa gerçekten harika olur."
"Bu söyleşiye bayıldım. Peki işlerin bu kadar iyi gitmediği zamanlar için geçmişten örneklerin var mı?"
Öte yandan geri bildirim verirken ses tonunuzun da etki eden bir unsur olduğunu vurgulamakta fayda var. Daha informal, destekleyici ve mütevazı olsa karşı tarafın bakış açısı nasıl olur acaba? :)
Devam eden çalışmalarınızı paylaşın: Burada anahtar niteliği taşıyan yaklaşım, insanların ne bekleyebileceklerini bildirmektir. Öneri olarak bir blog içeriğinde çalışmanızı gündeme getirebilir ve okuyucularınızdan iç görü isteğinde bulunabilirsiniz. Devam etmekte olan çalışmalarınızı paylaşmanızın olağanüstü faydasını görebilirsiniz. Neticede elde edeceğiniz geri bildirimler doğrultusunda işinizi geliştirebilir, bağlantılarınız sizi farklı fikirlere yönlendirebilir ve daha önce aklınıza gelmeyen imkanlarla karşılaşabilirsiniz.
Deneyimlerinizi paylaşın: Buradaki paylaşımlarınızı iş bazlı konuların dışında da yürütebilirsiniz. Bazen özel olarak değerlendirdiğiniz konu başlıklarını gündeme getirirken ağınızdaki insanlarla pozitif ilişki kurmanıza da yol açabilir. Bu doğrultuda yine gayrı resmi, yardımsever ve alçakgönüllü bir tonda hareket edebilirsiniz.
Özgün fikirler sunun: En zor madde son aşamada yer alıyor. Devam eden çalışmaların paylaşılması her ne kadar güç olsa da bitmemiş ve mükemmeli hedeflememesi nedeniyle anlaşılır bir tarafı var. Lakin "bittiği" varsayılan bir şeyi iletmek cesaret gerektirir. Mantık perspektifinden durumu ele alacak olursak fikirlerinizi paylaşmanız sonucu okuyucularınızdan gelecek geri bildirimler sonrası doğrulama veya iyileştirme için bir zemin oluşabilir. Fikrinizi kendinize saklamaktansa bu yolla daha fazla katma değer elde etmeye ne dersiniz? :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder