Logo

Logo

8 Kasım 2020 Pazar

Hakemliğin hayata dair kazanımları (Part 1)

Almanya'da yaşadığım zamanlarda 14 yıl boyunca aralıksız Almanya Futbol Federasyonu'na bağlı olarak lisanslı hakemlik yaptım. Bu dönemde yaşım gereği önce gençler, daha sonra da yetişkinler seviyesinde hem orta hem yardımcı hakem olarak görev aldım. İlk 4 yıl hakemliği - aynı zamanda bir futbol kulübünde aktif olarak oynadığım için - futbolcu kimliğimle de beraber yürüttüm. Gel zaman, git zaman hakemlik yapmanın çok daha keyifli ve benim karakterime yatkın olduğunu keşfettikten sonra futbolculuğu (tabi bir diz sakatlığım da vesile olmuştur) noktalayıp hakemliğe daha fazla odaklanmaya karar verdim. Tabi, bu sadece bir defaya mahsus hakemlik lisansını elde etmek için kurs ve sınavlardan ibaret bir yolculuk değil. Hakemliğin benim yetkinlik gelişimime sağladığı katkı ve çeşitli faydalarını bu mini yazı serisinde sizlerle paylaşmak isterim.

Faydalar??? 

  • Bundesliga maçlarına ücretsiz bilet: Almanya'da resmi statüde aktif olan tüm hakemler DFB organizasyonunda diledikleri futbol maçına ayrılan hakem kontenjanı dahilinde serbest giriş yapma hakkına sahip oluyorlar. Bu ayrıcalık hiç kuşkusuz bir çok futbolsever hakem arkadaşımızı cezbeden bir etken.
  • Spor: Sağlıklı yaşam kapsamında hayatınıza hakemlikle birlikte düzenli sportif aktivite de girmiş oluyor. Orta hakemlerin (özellikle yardımcı hakemler olmadığında) saha içerisinde pozisyonlara ve topa yakın olmak adına belki de bir çok futbolcudan daha fazla efor sarf ederek koşmaları gerekiyor. Bu durum sizin aynı zamanda bedensel olarak da zinde kalmanızı sağlıyor.
  • Hobi: Futbolsever bir insan olarak futbol oyununun içerisinde aktif olarak yer alarak hakemliği hobinize dönüştürebiliyorsunuz. Özellikle futbol oyun kuralları ve tartışmalı pozisyonlarla ilgili yorumlara bakış açınızda zamanla daha fazla farkındalık oluşuyor.
  • Networking: Yaşamış olduğunuz kent ve civar bölgelerde futbol camiasının içerisinde hakem olarak kişisel tanınırlığınız ve bilinirliğiniz de artmış oluyor. Zaman zaman sahadaki aktörler ve izleyiciler tarafından sevilmeyen bir rolde olsanız da hakem kimliği size yıllar içerisinde ciddi bir ilişki ağını da beraberinde getirmiş oluyor. Hatta bir ara düzenli olarak resmi maçların dışında Networking kanalıyla hobi / şirket takımlarının maçlarında da düdük çalıyordum. 
  • Maddi kazanç: Her hafta 2 maçta hakem olarak görev aldığınız takdirde akaryakıt desteğiyle birlikte sizi tatmin eden bir maddi getiri de söz konusu oluyor. Tabi elde ettiğim parasal kazancın Almanya'da profesyonel liglerde hakemlik yapan kişilerle kıyaslandığında lafı bile olmaz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder