Logo

Logo

10 Temmuz 2021 Cumartesi

Torpil mi, Networking mi?

Baştan şunu açık yüreklilikle vurgulamak isterim; nepotizm ve torpile iş dünyasında yer vermemek adına bugüne kadar İK profesyoneli kimliğimle hep karşısında durdum ve mücadele ettim. Bundan sonrasında da torpile sıfır tolerans bakış açısıyla hayatıma devam edeceğim. Peki tanıdıklar aracılığıyla bir kişiye ulaşmak sizce torpil midir? 

Burada kullanılan yöntemler belirleyicidir. Sonuçları elde ederken kullandığımız yöntemler ulaştığımız sonuçlar kadar önemlidir. Yöntem doğruysa bu bizi arzuladığımız diğer sonuçlara da ulaştırır. Şayet yöntem yanlış ise ulaştığımız sonuç bile bundan zarar görebilir ve bu durum da başka sonuçlara ulaşmamızı engelleyebilir. Networking'i doğru yapanlar, bunun etik ve profesyonel bir davranış olduğunu bilirler. Networking, zayıf bağlar aracılığı ile karşılıklı olarak katma değer sunabilme becerisidir. Networking yapan kişi sürecin sahibidir. Doğrudan bağlantılar kurar, kendi özelliklerini ön plana çıkarır, tanımadığı kişilerle temas kurmaktan çekinmez, hangi sektör veya iş alanında ilerlemek istediği konusunda net bir fikre sahiptir.

Torpil kavramı ise genelde güçlü bağlara dayanarak fırsat eşitliğinin bozulması, tercihin tanıdıklar lehine kullanılması anlamına gelir. Şunu bilmeli ki, torpil yaptırmak profesyonel bir davranış değildir. Kullananlar ve sonuç elde edenler olmasına rağmen kullananları kesinlikle yüceltmez. Tam aksine kullanan kişinin değerini düşürür. Çünkü torpil yapanın statüsü, torpil talep eden kişinin niteliklerinden ön plandadır. Neticede torpil talep eden kişi, o statü ve o kişi var olduğu sürece varlık gösterir ama farklı çevre ve ortamlarda aynı sonuca ulaşamaz. Torpil isteyen kişi pasiftir. Bir başkasından haber bekler. Yapacağı, sürece katacağı bir şey yoktur. Gücü azdır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım üzere torpil ve networking siyah ve beyaz kadar farklıdır. Peki siz hangi tarafta olmayı tercih ediyorsunuz? Bir sonraki yazımda bu iki kavramı iş arama süreciyle ilişkilendireceğim. Takipte kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder