Logo

Logo

6 Aralık 2020 Pazar

Hikaye anlatımına dair akılda kalan sözler

Hikaye anlatıcılığı (Storytelling) günlük ve iş dünyamızda dinleyen kişilerin tüm duyularına hitap ederek ikna ve etkileme anlamında en güçlü ve akılda kalıcı teknik olarak hayatımızda yerini almış durumda. Hayatımızın her alanında hikayelerle karşı karşıya olduğumuzu biliyor muydunuz? Hikayeler nerede mi? Sanatta, şarkılarda, türkülerde, fotoğraflarda, karikatürlerde, mimari yapılarda, binalarda, reklamlarda, dijital oyunlarda, kutsal kitaplarda, sosyal medyada, biyografilerde, siyasette, iş dünyasındaki liderlerde, girişimcilerde, eğitimde, sağlıkta...

Hayatımızın bir çok noktasında hikayelerle yollarımızın kesiştiği düşünülürse bugünkü içeriğimde Storytelling kavramının önemini vurgulayan anlamlı ve ilham verici sözlere yer vermek istiyorum.

"Hikaye anlatma sanatı günümüzde fikirleri hayata geçirmenin en güçlü yoludur." (Robert McKee)
"Hayatta kendi nedenimiz olursa neredeyse tüm nasılların üstesinden gelebiliriz." (Friedrich Nietzsche)
"İnsanlar mantığı anlayacak ideal donanıma sahip değil, öyküleri anlayacak ideal donanıma sahip." (Roger Carl Shank)
"Tekerleği hiç kullanmamış büyük toplumlar var olmuştur, fakat öyküler anlatmamış tek bir toplum yoktur." (Ursula Kroeber Le Guin)
"Zihnimizin dili öykü dilidir. Eğer bir kişi kendi düşüncelerini öykülerle sunmak isterse; dinleyici buna direnmez, aksine anlatanı kucaklar." (Robert McKee)
"Hikayeler, ruhu olan verilerdir. Anlatacağınız şeye ruhunuzu katın." (Dr. Brene Brown)
"Masallar çocuklara uyumaları, yetişkinlere de uyanmaları için anlatılır." (Jorge Bucay)
"Bana söylersen unutabilirim, gösterirsen anımsayabilirim. Ama beni de katarsan anlayabilirim." (Çin Atasözü)
"İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur, ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmazlar." (Adam Fawer)
"Hikayesini bilmediklerimiz en çok düşman olduklarımızdır." (Slavoj Zizek)
"Gerçekler çuval gibidir, içi boşsa dik duramaz. Ayakta durmalarını sağlamak için içlerini onlara ortaya çıkaran gerçekler ve duygularla doldurmanız gerekir." (Luigi Pirandello)
"Altı dürüst hizmetkarım var. Tüm bildiklerimi onlardan öğrendim. İsimleri: Ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim." (Rudyard Kipling)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder