Logo

Logo

16 Ocak 2021 Cumartesi

2021 yılında İK dünyasında bizleri neler bekliyor? (Part 1)

Çiçeği burnunda 2021 yılına hep birlikte girmişken hem kurumları hem de İK departmanlarını bu yıl fazlasıyla meşgul edecek trendleri bu içeriğimizde ele almak isterim. İş hayatında gündemimizin dolu dolu olacağını şimdiden söylemekte yarar var... :)

1) Workforce Transformation: Corona krizinin kurumlarda bıraktığı derin izler yılın 2. çeyreğinde ekonomik çarkın dönmesiyle biraz daha nefes alınmasını sağlayacağa benziyor. Bir çok şirketin organizasyonel yapılanmaya gitmesi kaçınılmaz gözüküyor. Kurumların stratejik yaklaşımlarını ve iş modellerini "respond, recover, renew" (3R) yaklaşımıyla gözden geçirmeleri gerekecek.

2) New Work: 2021'de yaratıcılığımızı teşvik eden ofis tasarımlarını konuşmayacağımız bir gerçek. Çeviklik, proje bazlı çalışmalar, çalışma yeri serbestliği, çalışma zamanı otonomisi ve aile-iş entegrasyonu ağırlıklı olarak üzerinde duracağımız kavramlar. Kurum kültürünün artık ayrıma uğradığı bir dönemin içerisindeyiz. Bir grup çalışan için Homeoffice hibrit çalışma kültürünün entegre bir parçasını oluştururken, farklı bir çalışan kitlesi için ise bu durum istisna şeklinde kalacak.

3) Performans yönetimi: Bir çok şirketin finansal anlamda pandemiden olumsuz etkilendiği göz önünde bulundurulursa tasarruf ve verimlilik odaklı aksiyonlar bizleri pek şaşırtmayacaktır. Bu sağlık krizinden önce çalışan deneyimi odaklılığı ciddi anlamda şirketlerin nasıl ajandasında yer aldıysa bu yıl da performans-iş çıktıları ekseninde bir devrim yaşayabiliriz.

4) Dijitalleşme: İK ekipleri idari ve yönetim süreçlerini dijital ortama taşımaya devam edecekler. Yapay zeka konusunun 2021'de ağırlıklı olarak araştırma ve pazarlama amaçlı kalması bekleniyor, uygulama aşamasında geniş çaplı bir transfer için biraz daha zamana ihtiyaç var.

5) Sağlık yönetimi: Pandeminin şirketlerin iş akışlarını ve çalışanların günlük rutinlerini etkilemeye devam edeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Bu doğrultuda kurumların gündemine aşı politikaları girecek. Aşı olanlar ve olmayanların aynı çatı altında birlikte çalışmalarına bakış açısı nasıl olacak? Wellbeing çatısı altındaki uygulamalar bu perspektifle daha da fazla önem kazanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder