6) Çeşitlilik: Şirketlerin tepe yönetimlerinde kadın temsilinin daha fazla gündeme getirileceği bir zaman diliminin içerisindeyiz. Ağırlıklı olarak erkek egemen yönetim seviyesine veya çalışma gruplarına sahip kurumların toplum ve müşteriler tarafından algısı olumsuza doğru kayacak.
7) Gelişim & öğrenim: Profesyonel gelişim amaçlı faaliyetler 2021 yılında ciddi şekilde hız kazanacak, lakin pandemi öncesi yakalanan aktivite seviyesine ulaşılması pek olağan gözükmüyor. Öğrenim içerikleri hibrit ve dijital formatlar aracılığıyla kurumların bütününe yayılmaya devam edecek. Kısmen de olsa bu yıl özlem duyulan sınıf eğitimlerine geri dönebileceğiz gibi gözüküyor.
8) Yetenek kazandırma: Corona öncesi işe alım İK dünyasını domine eden bir konuydu. 2021'de ise sektörüne göre burada farklılıklar gözlemleyeceğiz. Sağlık hizmetleri, tıbbi teknolojiler ve IT alanlarında işe alım faaliyetleri yoğun bir şekilde devam edecek iken bir çok sektörde ekonominin düzlüğe çıkması beklenecek. İş piyasasında yeteneklerin sayısı çoğalacak, kurumlar seçme ve yerleştirme süreçlerinde daha kontrollü bir yaklaşım gösterecek.
9) Sürdürülebilirlik: Yatırımcıların ve toplumun baskıları doğrultusunda sürdürülebilirlik şirketlerin stratejilerinde odaklanacakları bir başlık olacak. Dolayısıyla İK stratejilerinin de bir parçası haline gelecek. "Green HR" kavramı önem kazanıp şirketleri daha cazip ve tercih edilebilir kılacak.
10) Fuarlar & etkinlikler: İş dünyasında fuarlarda yüz yüze bir araya gelip karşılıklı paylaşımlarda bulunmayı hepimiz çok özledik. 2021'de her ne kadar toplu aktiviteler belki gerçekleşmeyebilir, yine de küçük çaplı etkinliklerin fiziksel ortamda realize edilmesi kuvvetli bir ihtimal. Bu arada hibrit ve dijital ortamdaki faaliyetler daha da profesyonel hale gelecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder