Logo

Logo

31 Ocak 2021 Pazar

Sizi ne motive eder?

İş dünyasında motivasyonun önemi yadsınamaz bir gerçek. Araştırmalarda yüksek motivasyonun yansımaları arasında kaliteli işler, başarılı iş sonuçları, kuruma bağlılık, kendi kendine harekete geçme gibi unsurlar bulunuyor. Peki bizleri birey olarak neyin / nelerin motive ettiğini bilmek neden önemli? Kariyerinde daha derin bir anlam bulanlar, günlerinin daha enerjik ve tatmin edici geçtiğini görüyorlar. Dolayısıyla işlerini en büyük neşe ve gurur kaynaklarından biri olarak sayıyorlar. Şunu da belirtmek gerekir ki, iş hayatında en motive olanlar çoğunlukla daha yüksek gelir elde ediyorlar. 

Peki sizleri ne motive eder? Adrian Gostick ve Chester Elton'in kitabına dayanarak her insan 23 temel işyeri itici gücü ile motive oluyor. İnsanlar işyerinde kendilerini neyin mutlu ettiği ile ilgili çok büyük farklılıklar gösterir. Bir kişi için zorlu hedef, heyecan ve para büyük öneme sahipken; başkası için inandığı amaç uğrunda harika bir ekiple çalışmak en başta gelebilir. Hangi motivatörün hangi kimlikte konumlandığını merak ediyorsanız; işte size 5 kimlikli, 23 motivatörlü liste...

  • Başarılılar: Zorlu hedef, kusursuzlaşma, sahiplenme, baskı, sorun çözme
  • Yapıcılar: Başkalarını geliştirme, arkadaşlık, amaç, hizmet, sosyal sorumluluk, takım çalışması
  • Destekleyiciler: Empati, aile, eğlence
  • Ödül odaklılar: Para, prestij, takdir
  • Düşünürler: Özerklik, yaratıcılık, heyecan, etkililik, eğitim, çeşitlilik
"Eğer tutkunuzun ne olduğunu bilmiyorsanız, dünyadaki varoluş sebeplerinizden birinin onu bulmak olduğunun farkına varmalısınız." (Oprah Winfrey)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder