Logo

Logo

16 Temmuz 2020 Perşembe

"The Trolley Problem" - Peki bu durumda siz ne yapardınız?

Bugün sizleri "The Trolley Problem" olarak adlandırılan rahatsız edici bir etik denemeyle baş başa bırakmak istiyorum.

Ray üzerinde kontrolden çıkmış bir tren vagonunun hızla demir yolu üzerinde bağlanmış 5 kişiye doğru ilerlediğini görüyorsunuz. Yön değişikliği yapılabilecek şaltere en yakın noktadasınız. Makası diğer tarafa yönlendirmek üzere hareket ettirdiğinizde tren vagonu yan raya doğru devam edecek. Bu rayda da başka bir kişinin bağlı olarak bulunduğunun farkına varıyorsunuz. İki seçenek arasında karar kılmanız bekleniyor;
  • Hiç müdahale etmeden tren vagonunun mevcut ana demir yolu üzerinde 5 kişiye çarpıp ölümlerine seyirci kalacaksınız. 
  • Aksiyon alıp makası hareket ettirerek tren vagonunun yan taraftaki demir yoluna yönelmesini sağlayıp bir insanın ölümüne sebep olacaksınız.
Peki ne yapacaksınız?

Yan ray üzerinde bağlı bulunan o bir kişinin bir akrabanız, sizin lise arkadaşınız veya sevdiğiniz bir spor kulübünün formasını giyen biri olduğunda ne yapmalı? Bu durumda hiç tanımadığınız, size yabancı olan diğer raydaki 5 kişiyi bağlılık hissettiğiniz o bir kişi uğruna feda eder miydiniz? 

Bir araştırma kapsamında bir otobüsün önüne kendini atan köpeğiniz ve bir insanı kurtarmak adına bir seçim yapılması istendi. Hiç beklenmedik bir şekilde araştırmada yer alan kadınların %46'sı kendi köpeklerinin canını kurtarmayı otobüsün çarpma tehlikesi olan yabancı bir turiste nazaran tercih edeceklerini belirttiler. Sizce bu sonuç şaşırtıcı mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder