Logo

Logo

24 Haziran 2020 Çarşamba

Working Out Loud egzersizleriyle tanışmak ister misiniz? (Part 4)

WOL metodunu uygulayan kişiler için en önemli kazanımlarından birisi 12 hafta boyunca hedefe doğru ilerlerken yaklaşımın barındırdığı çeşitli pratik ve uygulaması kolay alıştırmalar ve egzersizler olduğunu belirtmek gerekir. Burada zaman zaman 1 ve 5 dakika içerisinde - akıllı telefonunuz veya dilediğiniz her yerden olmak üzere - hızlıca yapabileceğiniz egzersizlerden bahsedeceğim.

1 dakika egzersizi: Farklı rollerdeki insanların işlerine bakış açılarının görev, kariyer veya tutkuya dönüşen bir hobi şeklinde olduğu belirtilmektedir. Peki sizin için mevcut işiniz ne anlam ifade ediyor? Seçiminiz altında yatan neden nedir?

5 dakika egzersizi: Mevcut görevinize nasıl ulaştığınızı hatırlıyor musunuz? Hayatınızı sürdürmek için yaptığınız bu işin çeşitli alternatifler arasından amaç odaklı araştırmalar sonucunda özenle seçilmiş olduğunu düşünüyor musunuz? Ya da bir kariyer ruleti oynayıp işinizi şansa bırakarak iyi bir yerde bulunduğunuza dair umut mu besliyorsunuz?

İş veya kariyer seçiminizi sadece bildiklerinizden yola çıkarak yaptığınızda oldukça kısıtlayıcı hareket etmiş olursunuz. WOL prensiplerinden amaca yönelik keşfi hedef odaklı bir araştırmayla ilişkilendirebiliriz. Bu sayede karar vermeniz için bir nevi rehberlik ve daha iyi olanaklara erişiminiz sağlanacak. Sabit bir hedefe doğru büyük riskler ve sıçramalar gerçekleştirmektense küçük denemeler ve prototipler sayesinde potansiyel yeni bir görev veya yön hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz. Prototip yönteminin en basit ve pratik yolu sohbetten geçiyor. Sizin yapmayı istediğiniz bir şeyi hali hazırda kimler gerçekleştiriyor? Bu kişilerin olumlu veya olumsuz deneyimleri neler? Bu insanlardan daha farklı neler öğrenebilirsiniz? Amaca yönelik keşfi kendiniz ve kariyeriniz için yalın bir girişimle karşılaştırabilirsiniz. Bir girişim mantığında başlangıç hedefinizin faaliyetlerinize yön vermesi beklenmektedir. Geri bildirim ve öğrenim elde ettikçe hedefinizi gerektiği gibi adapte edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder